Skip to main content

Hoe kun je een kunstwerk het beste absorberen? Door ernaar te kijken of door het aan iemand uit te leggen? Bij het ‘kunst voor blinden’-concept ‘Radio Bart’ in het KMKSA vertellen bezoekers aan een blinde wat hen opvalt aan het kunstwerk en wat de kunstenaar wil zeggen. Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe je een leereffect enorm vergroot wanneer je mensen vraagt om iets aan anderen uit te leggen. Onze blikopeners Sofie Spaepen en Koen van den Brandt weten als de beste dat je uit je kot moet komen als je wilt groeien!  

Observeren en zaken positief benoemen 

De Japanse spoorwegen zijn niet alleen enorm stipt, ze hebben ook een fantastische techniek om bestuurders op te leiden. Tijdens hun ritten benoemen ze alles luidop: waar ze passeren, welke borden ze zien en wat ze moeten doen. Een geniaal voorbeeld van hoe je je eigen ervaring bewuster maakt door deze te benoemen. Is dit een idee voor in de bedrijfswereld? Natuurlijk wel! Hoeveel mensen die waanzinnige resultaten boeken, kunnen zelfs niet verklaren waarom ze dat kunnen?  

In veel bedrijven vragen ze zich te veel af waarom iets niet gelukt is. Zelden stellen ze omgekeerde vragen: “Hoe komt het dat het wél is gelukt? Waarom kiest deze klant voor ons? Hoe komt het dat we goede resultaten boeken?” Er zit enorm veel potentieel bij bedrijven wanneer ze enkel de positieve zaken benoemen en tegelijkertijd een sterke leercultuur opzetten. Ze moeten leren om te groeien. 

Vijf uitdagingen voor bedrijven om te ‘leren groeien’ 

Het begint allemaal met het opbouwen van een dynamische leercultuur. Niet zomaar ‘copy-pasten’, maar de beste praktijken van één onderdeel in het hele bedrijf doorvoeren. De schaalbaarheid van kennis begint al bij het aanwervingsproces, waarbij je beter kunt vragen wat mensen bij vorige werkgevers hebben geleerd in plaats van wat ze daar hebben gedaan. De nieuwste trends en hypes zijn vaak vrij complex. Niet alles wat onder een coole Engelstalige term valt, is relevant voor je bedrijf.  

Natuurlijk is er ook artificiële intelligentie. Daarbij is het vooral belangrijk dat je mensen de AI-tools goed leert gebruiken in plaats van ze te verloochenen. Vaak krijgen we ook de vraag of het geld en de inspanningen wel iets gaan opleveren. Natuurlijk wel, maar met de theorie die we geven, moeten ze ook zelf iets ‘doen’. Als bedrijven een Return On Efforts (ROE) handhaven in hun leercultuur en blijven investeren in interne kennisoverdracht, zal dit sowieso leiden tot groei en succes. 

Leren is theorie, groeien is wat je ermee doet  

Leren is niet enkel puur gericht op een andere manier van naar de realiteit kijken, je moet er zelf ook iets mee doen. Als mensen leren we sowieso ons hele leven lang, zelfs onbewust, maar groeien we dan ook? Stel je voor dat je met een zeilboot op kalm water blijft varen, dan leer je wel dingen binnen die comfortzone. Maar wanneer je met windkracht zeven alle zeilen moest bijzetten en enkele angsten doorstaat, dan ben je pas gegroeid! Zo geldt het voor ieder aspect van leren en groeien!  

“Leren is alles wat je doet binnen je comfortzone, om te groeien moet je eruit durven komen. Groeien is af en toe met één poot in het onbekende durven stappen.” – Koen van den Brandt 

Om te groeien is zelfdiscipline essentieel. Na een training horen we vaak: “Stuur je alle info na?” Maar ware groei komt van discipline, van opschrijven wat je écht belangrijk vindt. Het draait niet alleen om ontvangen, maar om actief betrokken zijn bij het leren. Aantekeningen maken stelt je in staat niet alleen kennis op te nemen, maar ook te reflecteren en die kennis in de praktijk te brengen. 

Leren is een contactsport 

Om te kunnen groeien, heb je ook ondersteuning nodig. Weinig mensen – er zijn wel enkelingen – kunnen dit alleen, maar velen hebben een duwtje in de rug nodig. Niets of niemand heeft meer impact op ons dan anderen, dus omring je met groeibuddy’s, mensen die je uitdagen en die jij ook kunt uitdagen. 

“Omring jezelf met groeibuddy’s die je uitdagen! Winnen doe je alleen maar samen met anderen! En de beste beleving van winnen is om ze met anderen te delen.” – Sofie Spaepen

Beschouw het als een contactsport, waarbij je wint en verliest als een team. En niets is zo leuk als een overwinning samen te vieren. Als je jezelf omringt met de juiste personen, mensen die positief zijn, je sterker maken en het beste in je naar boven halen, dan is dat een ongelooflijk mooie wildcard. 

Hoor je het Koen en Sofie liever allemaal zelf vertellen? Beluister de podcast op https://atlasgrow.how/podcasts/  

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Krijg regelmatig nieuwe inzichten en mooie opportuniteiten toegestuurd.

Zij vertrouwden al op onze expertise