Skip to main content

Bestaat dat eigenlijk nog, een ‘natural born leader’? Iemand die vooraan een symfonisch orkest staat te zwaaien en gesticuleren met een dirigeerstok? In de snel veranderende bedrijfscultuur is het concept van een natuurlijke leider bijna achterhaald. Een goede leider is iemand die tussen zijn mensen staat en hier en daar subtiel bijstuurt. Onze groei-architect Koen van den Brandt kreeg dit inzicht tijdens een jazzconcert.

“Tijdens een jazzconcert is mijn perspectief op leiderschap voorgoed veranderd. Toen ik de subtiele knipoogjes van muzikanten onderling zag, die op geniale wijze aangaven wat er moest gebeuren, realiseerde ik me dat moderne bedrijven geleid moeten worden zoals een jazzorkest. Het draait niet om een dominante dirigent, maar om gepassioneerde mensen die samenwerken en samenspelen zonder de behoefte aan een baas die hen voortdurend vertelt wat te doen.” – Koen van den Brandt

Resultaten boeken of mensen gelukkig maken? 

Een opvallende trend is het groeiende aantal jonge leiders in de bedrijfswereld. Ze worstelen vaak met vraagstukken zoals: “Hoe moet ik dat nu doen, leiding geven? Moet ik streng zijn of juist empathisch? Is het geluk van medewerkers mijn belangrijkste doel, of draait het om resultaten?” Hun rol balanceert vaak tussen de dualiteit van ofwel resultaten boeken ofwel mensen gelukkig maken.  

De verwachtingen over goed leiderschap worden gevoed door de polarisatie van het ‘happiness at work’-gedoe op social media, een vrij delicate trend. Tegenwoordig ‘moet’ je gelukkig zijn en wordt de indruk gewekt dat de rest minder van belang is. Werkgevers streven naar economisch gezonde bedrijven en goede resultaten, terwijl jonge werknemers gebrainwasht zijn door wat ze lezen op social media. Hierdoor ontstaat er een spanningsveld, maar gelukkig weet Koen raad met enkele inzichten voor modern leiderschap. 

Vijf grote uitdagingen  

  1. Leiders kunnen de veerkracht en weerbaarheid van hun werknemers versterken, zodat mensen beter kunnen omgaan met de ups en downs van het moderne werkende leven. 
  1. De ‘happiness at work’-hype is overal, maar hoe gaan we als leidinggevenden effectief om met deze trend en zorgen we voor performante en tevreden werknemers? 
  1. De arbeidsmarkt is een arena waar de ‘war for talent’ volop aan de gang is. Hoe behouden we onze medewerkers en vooral: hoe zorgen we ervoor dat ze langer bij ons willen blijven? 
  1. Discipline lijkt in de moderne wereld soms verloren te gaan. Tegenwoordig gaat het meer over de rechten van de werknemer in plaats van de plichten. Hoe vinden we een evenwicht? 
  1. De toekomst is onzeker, en hoe leiden we onze teams door deze tijden en passen we ons aan? Zijn we een leider, manager of meer een coach? 

Vijf inzichten voor modern leiderschap 

1. Veerkracht en weerbaarheid 

Soms moeten we mensen figuurlijke ‘klappen’ (zonder blijvende schade) laten krijgen, in plaats van altijd te pamperen. Zoals psychiater Dirk De Wachter zegt, “mensen moeten soms kunnen lijden.” Zo komen ze uit hun comfortzone en worden ze veerkrachtig en weerbaar voor wanneer het écht nodig is. 

2. Geluk op het werk 

Het gaat niet alleen om pingpongtafels en fruitmanden. Echte leiders inspireren vanuit positieve intelligentie en laten duidelijk merken dat ze het beste met hun team voorhebben. Leiderschap draait om het aanvaardbaar samengaan tussen wat mensen leuk vinden en wat in hun belang is. 

3. Focus op het team, niet het individu 

Durf feedback geven aan jouw teams! Constructieve feedback is van onschatbare waarde, zelfs als je als leider ‘bang’ bent dat dit werknemers doet vertrekken. Leiderschap betekent ook handelen in het belang van de groep. Te veel nadruk op individuele belangen kan schadelijk zijn; focus op het team is essentieel.  

4. Discipline 

Net zoals een zeilboot een kiel nodig heeft om stabiel te blijven, hebben mensen discipline nodig voor een goede balans. Autonomie en discipline vullen elkaar aan. Richt je daarom niet alleen op ‘de boot’ (autonoom functioneel zijn) maar ook op ‘de kiel’ (de discipline om functioneel te kunnen zijn). 

5. Leider, manager of coach? 

Denk na over de rol van je bedrijf in zijn context en welke positie je inneemt als leider, manager of coach. Het kennen van dit verschil helpt je als leidinggevende efficiënter te zijn en je medewerkers bekwamer, moediger en met meer vreugde te laten werken.  

Meerwaarde voor Morgen met behulp van Mensen 

De kerncapaciteiten van een goede leider draaien om drie M-woorden: Meerwaarde, Mensen en Morgen. Een leider creëert meerwaarde: “the job needs to be done!” Enkel een financieel gezond bedrijf kan in mensen investeren en hen kansen bieden. Leiders kunnen dit niet alleen; ze moeten samenwerken met mensen, en hen inspireren om hun potentieel te benutten. Bovendien hebben leiders altijd een oog op de toekomst, om hun bedrijf voor te bereiden op wat morgen komen zal. 

Hoor je het Koen liever allemaal zelf vertellen? Beluister de podcast op https://atlasgrow.how/podcasts/  

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Krijg regelmatig nieuwe inzichten en mooie opportuniteiten toegestuurd.

Zij vertrouwden al op onze expertise