Skip to main content

Je zit – weeral – in een meeting met enkele collega’s (vandaag zal het wel op je zolderkamertje zijn, voor je computerscherm…). Zoals dat zoveel gebeurt tijdens meetings zijn er wel items die je minder raken, maar zijn er ook dingen die je interessant vindt. Dingen waarmee je aan de slag kan gaan, straks. Of uitspraken die je aan het denken zetten, waar je later nog wat opzoek- of denkwerk wil over doen. Of keiharde afspraken, die je absoluut moet nakomen. Je weet dat je niet altijd op je geheugen kan rekenen om dat allemaal te onthouden, dus je schrijft alles op wat je belangrijk vindt. En dan is de vergadering gedaan, draai je het blad in je notitieblok om (of slaat het bestand van deze meeting op) en haast je je naar de volgende bijeenkomst. En daar gebeurt weer hetzelfde, tot tenslotte je notitieblok vol is, je het klasseert bij de andere volle schriften en opnieuw aan de slag gaat met een kakelvers notitieblok…

Wie schrijft, die blijft

Het is altijd goed om notities te nemen tijdens een vergadering of tijdens een onderhoud. Niet alleen helpt het je om bij de les te blijven, om je gedachten bij het onderwerp te houden, maar ook helpt het je vanzelf om beter te onthouden. Zelfs als je je schrijfsels niet meer terug zou vinden: omdat je het opschreef zal je vanzelf al minder snel vergeten. Bovendien geeft het de spreker een goede indruk over je: omdat je noteert wat hij zegt krijgen zijn woorden meer belang.

Door je notities op een meer gestructureerde manier aan te pakken, ga je bovendien nog twee punten scoren! Niet alleen ga je later alles veel beter terugvinden, je schept ook rust in je geest, omdat je weet: ik moet niet meer aan dingen denken, ik kan over dingen denken.

Help je brein

Verdeel je blad, je notitieboek, je bestand in vier delen.

  • Het eerste deel bevat alleen notities die er niet toe doen: hetgeen je schrijft om geconcentreerd te blijven, en om een goede indruk na te laten: hier ga je later nooit nog in zoeken…
  • In het tweede deel schrijf je, in bullets, nieuwe informatie, feiten, afspraken. Dit is het gedeelte datje straks zal gebruiken om het gesprek samen te vatten, hierin vind je later de belangrijke dingen terug die besproken werden.
  • Het derde gedeelte gebruik je als ideeën-bank. Iets wat de ander zei dat je op een idee bracht. Het is nog niet uitgewerkt, misschien gooi je het later wel weer weg, maar, hoe pre-embryonaal je idee ook is, je schrijft het hier in enkele woorden op.
  • Het laatste gedeelte tenslotte gebruik je om je vragen te noteren. Sommige van die vragen kan je wellicht straks al stellen aan de spreker, andere dingen wil je gewoon zelf uitzoeken, of moet je iemand om hulp vragen, … .

Op deze manier noteren, telkens opnieuw, ordent je brein, maakt dat je dingen makkelijker terugvindt en geeft rust.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Krijg regelmatig nieuwe inzichten en mooie opportuniteiten toegestuurd.

Zij vertrouwden al op onze expertise